Christian Puglisi forklarer med hænderne

Pensum med Christian Puglisi

I sin Mesterlære deler Christian Puglisi sin tilgang til iværksætteri, som han selv kalder 'jagten på frihed'. Til dig, der vil på yderligere opdagelse i Puglisis faglighed, deler han her sin helt personligt kuraterede liste over værker, han er rundet af.

1

Setting the Table - The Transforming Power of Hospitality in Business

Danny Meyer

Setting the Table
Faglitteratur, Harper Paperbacks, 2008
En af de bedste restauratører i verden, Danny Meyer, har skrevet en bog om service, som ifølge Christian Puglisi er ”essentiel,” selvom den til tider bliver en kende for amerikansk. Tre ud af fire nye restaurantprojekter mislykkes, og af dem, der bliver ved, bliver kun nogle få ikoniske. Danny Meyer er manden, der som 27-årig startede Union Square Cafe ud fra en god idé og med nogle håbefulde investorer bag sig. I dag er han medejer af et restaurantimperium. Hvordan han gjorde, deler han i denne bog, og det er hans tanker om service og gæstfrihed, der især vækker Puglisis begejstring for bogen.

2

Det hele handler ikke om dig

Niels Overgaard

Det hele handler ikke om dig
Faglitteratur, People’s Press, 2020
På en tur til Jylland tur/retur hørte Christian Puglisi denne bog som lydbog med sin kæreste. "Jeg tabte nærmest kæben, da jeg var enig i nærmest 95% af bogens pointer. Det var som en soulmate, man ikke vidste, at man manglede. Den introducerede mig for stoicismen, som jeg ikke har kunne slippe siden," siger han.

3

A day at El Bulli

Albert og Ferran Adrià

A day at elbulli
Phaidon Press Ltd, 2008
"De her bøger var det vigtigste, der skete inden for gastronomien i de år. Jeg var så heldig at få lov at opleve verdens bedste restaurant, som noget jeg kunne træde ind i - det var magisk,” siger Christian Puglisi om El Bulli, der lukkede som restaurant i 2011. I bogen giver Ferran Adrià, en af verdens mest kreative kokke, læseren indblik i sine ideer, metoder og kreativitet.

4

NOMA – Time and Place in Nordic Cuisine

René Redzepi

NOMA – Time and Place in Nordic cuisine
Faglitteratur, Phaidon Press Ltd, 2010
Denne bog, som rummer Nomas historie og filosofi, stadfæstede den danske restaurant som El Bullis arvtager på verdenstoppen. Den stod for et paradigmeskifte, siger Puglisi. "Nu var det slut med det molekylære, og naturen skulle have plads. En slags kulinarisk romanticisme tog over som reaktion på El Bullis industrialisering og rationalisering af maden."

5

Move Your Guts or Be Gutted

Christian Puglisi

MAD
René Redzepi, kok og medejer af restaurant noma, lancerede MAD i 2011.
"I denne talk fortæller jeg om skabelsen af Relæ, og hvordan jeg havde fokus på at skære det hele helt ind til benet. Her fik jeg mulighed for - på et meget tidligt stadie af restaurantens levetid - at forklare, hvad jeg egentlig var ude på foran hele eliten af gastronomien."

6

Restaurant Le Châteaubriand i Paris

Le Chateaubriand
Restaurant i Paris' 11. arondissement.
Denne bog er en præsentation af "den her fuldstændig vilde restaurant i Paris," siger Puglisi, der siden 2008, hvor den blev kåret som breakthrough restaurant, er kravlet op ad ranglisten over verdens bedste restauranter. "De er totalt anarkistiske, de ryger og drikker hele aftenen, mens de skaber nogle fuldstændig fantastiske retter! Dem kunne vi ikke måle os med i fandenivoldskhed," siger Puglisi.

7

Steve Jobs: En biografi om manden bag Apple

Walther Isaacson

Steve Jobs
Biografi, Gyldendal, 2012
Originaltitel: Steve Jobs, 2011
Puglisi er fascineret af Steve Jobs' evne til at forudse, hvad markedet ønskede. Han vidste, at folk ikke forstod, hvad de manglede. "Det gav mig en tro på, at man skal forfølge det, man drømmer om - ikke hvad tendensen går på," siger Christian Puglisi om bogen, der tegner et billede af Steve Jobs som et sammensat menneske med mange ansigter. Og en stærk tro på sit eget produkt.

8

Elon Musk

Ashlee Vance

Elon Musk
Biografi, Libris Digimental, 2015
Det er for Puglisi meget inspirerende at læse Elon Musks tilgang til ”at have det hele under eget tag,” så man kan have indflydelse og sikre mobilitet og dermed udvikle sig hurtigt. ”Det er helt i tråd med, hvordan jeg har bygget min forretning op,” siger den danske kok og restauratør. Bogen skildrer livet for stifteren af blandt andet Tesla og SpaceX fra hans barndom til hans mange forretningseventyr.

9

Naked Wine

Alice Feiring

Naked wine
Faglitteratur, Da Capo Press, 2011
Alice Feiring er ifølge Christian Puglisi ”det bedste talerør” for naturlig vin. ”Hun er saglig og erfaren, men også poetisk og forelsket i naturvinens genvordigheder. Det er det bedste sted at få en basic forståelse for den type vin,” siger han. Ifølge ham slår denne bog og dens forfatter i det hele taget et slag for, at man kan lave fantastisk vin, som ikke er overmoden eller overmanipuleret, som hun synes mange vine er i dag, hvis man som vinbonde lytter mere til naturen og mindre til marketingsfolk. Og stopper med at bruge tilsætningsstoffer og kemikalier.

10

Omnivores Dilemma

Michael Pollan

Omnivores dilemma
Faglitteratur, Penguin, 2006
Dette er den første bog, der fik Christian Puglisi til at føle et etisk ansvar over for, hvad han lagde på sin tallerken både privat og professionelt. Og det er da alligevel noget. Den betød så meget, at han også syntes, at alle hans medarbejdere skulle læse den, så for år tilbage fik de alle et eksemplar signeret af Michael Pollan.

11

Fast Food Nation

Eric Schlosser

Fast food nation
Mariner Books, 2012
Denne bog gennemgår madkulturens tilstand i USA på en måde, der får en - i hvert fald Christian Puglisi - til at foragte fastfood. "Jeg har ikke sat mine ben på en fastfoodkædes restauranter siden jeg læste den," siger han. ’Fast Food Nation’ viser, hvordan fastfood-industrien har gjort afstanden mellem rig og fattig i USA større, og hvordan den har affødt en fedmeepidemi og ændret fødevareproduktionen i hele verden. En bog, der eftersigende har fået millioner af mennesker verden over til at tænke over, hvad de rent faktisk spiser.

12

The Third Plate

Dan Barber

The third plate
Little, Brown Book Group, 2016
"Dan Barber er den mest velovervejede kok der findes derude, og han formår at bringe gastronomien helt op i højeste lag af samfundet," siger Christian Puglisi: "Først og fremmest inspirerer han kokke til at tage ansvar. Han er en stor inspiration."

13

Ego is the Enemy

Ryan Holiday

EGO is the enemy
Portfolio, 2016
Ryan Holiday er en ung, amerikansk forfatter, der ifølge Christian Puglisi ”omsætter stoicismen til et sprog og en forståelsesramme, som giver mening for alle i dag. Meget inspirerende,” og han anbefaler i samme ombæring at skrive sig op til at modtage hans nyhedsbrev The Daily Stoic.

14

Relæ - A book of Ideas

Relæ
Faglitteratur, Ten Speed Press, 2014
I denne bog kortlægger Christian Puglisi tankerne bad åbningen af sin restaurant og bag produktet i sin helhed. Det er historien om en mand, en restaurant og ikke mindst om fantastisk mad. Bogen er både ærlig, ukonventionel og alt andet end en normal kogebog. Der er ikke fokus på opskrifter, der er snarere tale om idé-essays for fokus på ingredienser, teknikker, filosofier og meget mere.