RUNE_GLIFBERG_KAP0600_07_04_20Still003

Pensum med Rune Glifberg

I sin Mesterlære fortæller den professionelle skateboarder dig, hvordan han er lykkedes med tricks, som ingen før eller efter ham har udført. Til dig, der vil på yderligere opdagelse i Glifbergs faglighed, deler han her sin helt personligt kuraterede liste over værker, han er rundet af.

1

Thrasher Magazine

Thrasher
Magasin, udgives månedligt siden 1981
Det er jo Bibelen inden for skateboarding. Det er i det magasin, at alt det bedste content ligger, det er her, de nyeste og største projekter bliver kommunikeret ud, det er interview med dine favoritskatere, anmeldelser af skateparker, det er de nyeste tricks, der er som regel noget kunst og et interview med et eller andet band … Og bare, du ved, skateboardinformation. Jeg vil stærkt anbefale, at man abonnerer.
Dette amerikanske magasin om skateboarding og den verden, der omgiver sporten, blev grundlagt i 1981 af en gruppe skateboardere i San Francisco. I dag er Thrasher det bedst sælgende og længst eksisterende skateboard-magasin i verden og er synonym både med skateboardingens rødder og konstante udvikling.

2

Wires Crossed

Ed Templeton

Wires Crossed Ed Templeton
Fotobog, Aperture, 2023
Først og fremmest vil jeg gerne fremhæve den her bog, fordi den er lavet af Ed Templeton, som i min optik er lidt af en ikonisk skateboarder fra den æra, jeg selv er vokset op i. Dertil kommer, at han er en dygtig kunstner og historiefortæller. På sine mange rejser har han mødt mennesker, fans og pro-skatere – og fotograferet dem. Det er en dokumentaristisk fotobog, som handler om mange af de ting, man måske ikke hundrede procent ser, når man kigger på skateboarding udefra, men som er en stor del af skateboard-verdenen set indefra: Turliv, rejser, drukture, pro-skatere, skøre fans, security guards – alt i alt utroligt mange vilde og fede fotografier af både folk, der er her endnu, og andre, der er gået bort. Jeg kender personligt ret mange af dem på billederne, det er skaternavne som Arto Saari, Bam Marera, en fyr der hedder Jim Greco, Chad Muska, Elissa Steamer. Det er skatere, der var med til at definere perioden.
Amerikanske Ed Templeton (f. 1972) har den fordel både at have været professionel skater (dobbelt verdensmester) og at være en habil fotograf og kunstner. Denne bog er en blanding af Ed Templetons erindringer fortalt i fotos suppleret med interview samt et indblik i subkulturen omkring skateboarding i 90’erne og start-00’erne, hvor skaterne havde noget nær rockstjernestatus, når de rejste rundt i verden på jagt efter nye terræner at udøve deres kunst på.

3

Kunsten at føre krig

Sun Tzu

The Art of War
Faglitteratur, Gyldendal Business, 2015En tidligere dansk udgave hed ’Krigskunsten’. På engelsk: ’The Art of War’ Originaltitel: 孫子兵法, ca. 500 år f.Kr.
Det er en bog om krigsførelse og strategier, men den indeholder elementer, jeg vil mene, at du kan implementere i dit liv, uanset hvad du laver. Jeg har brugt den meget omkring konkurrencer. I bogen siger den her gamle kinesiske general, der udkæmpede slag for flere tusinde år siden, at man ikke skal lade modstanderen vide, hvor stærk man er. Hellere komme med en overraskelse, som modstanderen ikke har forventet. Til en konkurrence kan det være fordelagtigt, at de andre skatere ikke ved, hvilke tricks man vil lave. Det sikrer jeg mig ved, at der er visse tricks, jeg træner hjemmefra og ikke foran de andre. Der må man være lidt sneaky. For mig er det et bevidst arbejdsredskab at have et es i ærmet. Og det gør, at når man så laver det her sindssyge trick til konkurrencen, at det får en slagkraft, fordi det er uventet, og måske slår de andre ud.
Sun Tzu, der levede omkring 500 f.Kr., var en kinesisk general og militærstrateg, der har skrevet en bog om, hvordan man vinder et slag. Om man er i krig eller en anden form for konkurrence. Værket, der bliver kaldt ”den mest indflydelsesrige bog om strategi, verden endnu har set”, har inspireret fyrster, præsidenter, statsministre, virksomhedsledere, sportsstjerner og altså skatere verden over i mere end 2.500 år.

4

Patti Smith

Just Kids

Just Kids
Biografi, Klim, 2010
Originaltitel: Just Kids, 2010
Jeg kan godt lide den her fortælling om nogle unge mennesker, der gør oprør. De prøver at finde sig selv, samtidig med at de vil ændre på ting. Bogen har den her lidt ungdommelige tilgang til verden og energi over sig: De bekymrer sig ikke, de tænker ikke på økonomi, på fremtiden, på opvasken, eller på hvornår de skal have børn. De er frie. Men de begår sig også på en ret hård festagtig scene med stoffer og den slags, og alt det er relaterbart til skateboarding. I det miljø kan man også finde både frihedsoprøret og stofferne. Da jeg var yngre, var det skateboard-miljø, jeg var en del af, kort sagt: sex, drugs and rock’n’roll, samtidig med at det var et kreativt miljø, hvor vores kunstneriske udtryk – hvilke tricks vi kunne lave – var i fokus. Ligesom Patti Smith og miljøet omkring hende var vi også rimelig ubekymrede, og det, synes jeg, der er noget meget smukt og uskyldigt i. For mit vedkommende har stofferne aldrig været det centrale, bare noget der hørte med, men også noget, som nogle venner og bekendte gik lidt for dybt ned i.
Patti Smith (f. 1946) er en amerikansk musiker, digter m.m., der siden 1970’erne har været et forbillede for mange kvinder, som hun gav modet til at udtrykke sig i tekst og musik. ’Just Kids’ bliver betragtet som et mesterværk af en biografi og handler om Patti Smiths oplevelser i kunstnermiljøet i New York i 70’erne, herunder hendes forhold til fotografen Robert Mapplethorpe. De er oprørske og fattige, men har begge en stærk, kunstnerisk ambition.

5

Spike Jonze

Video Days

Video Days
Film, Blind Skateboards, 1991
I min optik er dette en af de bedste og mest autentiske skatevideoer, der nogensinde er lavet. Mange af de tricks, der bliver lavet i den, er på det tidspunkt så banebrydende, at de stadig er relevante i dag. Det er en manifestation af, hvad nogle af verdens mest ikoniske skatere formår. Det er Mark Gonzales, Guy Mariano, Rudy Johnson, Jordan Richter og Jason Lee, som nogle måske kender fra filmlærredet (’My Name is Earl,’ ’Almost Famous’ og ’Vanilla Sky’, red.). Jeg så den første gang inde i Klubben Thomas B. Hejle (et kreativt fritidstilbud til unge i København siden 1948, red.) og har nok set den nogle af ’partsne’ over hundrede gange, blandt andet Mark Gonzales’. Det er bare skateboarding! Det er musikken, han skater til: John Coltrane. Det er måden, han surfer ned ad fortovet, det er en part på cirka fem minutter, hvor han bare glider ned ad gaden, i hvad der ligner én kontinuerlig, ubesværet bevægelse.
’Video Days’ er den første film, den amerikanske instruktør, skuespiller m.m. Spike Jonze (f. 1969) har lavet. Filmen, der dybest set er en fremvisning af, hvad nogle af verdens bedste skatere formår på et bræt, er anerkendt som en vigtig del af kulturhistorien omkring skateboarding. Filmen er ifølge flere fans så legendarisk og tæt pakket med sublime tricks og store personligheder, at den bedst fordøjes i mindre bidder.

6

Joel Meyerowitz

Provincetown

Provincetown
Fotobog, Aperture, 2019
Jeg har lige købt den her og allerede bladret en del i den. Det er jo bare en sindssyg fotobog. Jeg er selv meget interesseret i at tage billeder og fortælle historier på den måde, mere og mere inden for de seneste par år. Når jeg ser Joel Meyerowitz’ billeder, sætter det tanker i gang i hovedet på mig: Hvad skete der før, og hvad skete der efter det her øjeblik blev foreviget? Det er kunst på mange planer: Det er lys, kompositioner, farver, der er mange smukke og interessante ting at kigge på. Jeg er helt sikkert mere til at se bøger frem for at læse.
Provincetown er en by ved vandet i Massachusetts, hvor den amerikanske fotograf Joel Meyerowitz (f. 1938) tilbragte de fleste af sine somre fra slut-70’erne til start-80’erne. Med sit kamera. Bogen her består af portrætter af familier, par, børn, kunstnere og andre indbyggere i en by, hvor outsidere samles og accepteres. Flere karakterer går igen på billederne med flere års mellemrum på en pittoresk baggrund af hav, sand og sol.