LENETANGGAARD_KAPITEL4 (1)

Pensumliste

Vi har samlet en kurateret liste over værker, som vores læremestre anbefaler indenfor emnet ledelse og personlig udvikling.

1

Lær! Effektiv talentudvikling og innovation

Anbefalet af Nikolaj Hübbe

Lær
Forfatter: Lene Tanggaard med Tue Juelsbo
Faglitteratur, Gyldendal Business, 2015
Enhver form for gentagelse er ikke nødvendigvis frugtbar, forklarer Lene Tanggaard i denne bog, og det er en filosofi, som Nikolaj Hübbe køber ind på. Det er samme princip, som den svenske psykolog Anders Ericsson kalder ”deliberate practise.” Ericsson studerede en række dygtige violinister og fandt ud af, at de dygtigste havde en vane med at sove middagslur. De øvede sig ikke hovedløst derudaf, men var gode til at tage pauser på de rigtige tidspunkter. På den måde øgede de deres egen udholdenhed, samtidig med at de bevarede lysten til at spille. ”Det er ikke meget værd at være et talent, hvis man øver sig ihjel og mister gejsten,” siger Hübbe, der både indlægger afbræk til danserne, så de kan restituere rent fysisk, men også så information kan lagre sig. Så kommer danserne måske tilbage efter noget tid, har tænkt over sådan og sådan, hvormed at man med Hübbes ord opnår et mere ciseleret billede, et bedre resultat.

2

Læringsglemsel

Anbefalet af Lene Tanggaard

Læringsglemsel
Forfatter: Lene Tanggaard og Christian Stadil
Faglitteratur, Forlaget Klim, 2018
En lille bog om vigtigheden af at glemme for bedst at lære. Lene Tanggaard mener, at arbejdspladser og læringsinstitutioner i langt højere grad burde give plads til det, hun kalder læringsglemsel. Med det mener hun, at der bør være mere tid til, at man kan blive opslugt af noget, der interesserer en så meget, at man glemmer tid og sted. For det er, når du ikke tænker over, at du lærer, at du faktisk lærer bedst.

3

Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies

Anbefalet af Christian Stadil

Built to Last
Forfatter: Jim Collins og Jerry I. Porras
Faglitteratur, HarperBusiness, 1994
En ifølge Christian Stadil en god bog, når det kommer til ledelse og hvordan du bygger en virksomhed. Bogen står fadder til begrebet BHAG – big hairy audacious goal – som den danske forretningsmand har taget til sig og forklarer således: ”Et BHAG er et mål, som måske er lige lovligt ambitiøst, som man måske kun lige har chancen for at røre med fingerspidserne. Men som en klog person en gang sagde: If you reach for the stars, you will land on the moon. I Hummel er vores BHAG at ændre verden gennem sport. Ikke bare Aarhus, men verden. Når vi det? Det er overhovedet ikke sikkert, men vi vil gøre vores bedste for at opnå det. Det er vores BHAG, og det skaber relevans for medarbejdere på alle niveauer hver dag,” siger Christian Stadil. Et af de bedste BHAGs, der ifølge ham nogensinde er lavet, er Volvo, der frit oversat nogle år tilbage bekendtgjorde, at der i 2020 ikke måtte være nogen, der kom til alvorligt til skade eller døde siddende i en ny Volvo-bilmodel. ”Prøv lige at høre, hvor fantastisk det BHAG er, hvor ambitiøst det er, og hvor tæt koblet det samtidig er til produktet og Volvos dna. Volvo har i alle årene fortalt os den her historie om, at det er verdens sikreste bil. Set i den sammenhæng er det er fantastisk BHAG.”

4

Mesterlære - En livsfortælling

Anbefalet af Claus Meyer

Mesterlære
Forfatter: Peter Bastian
Biografi, Gyldendal, 2011
”Jeg lærte Peter Bastian at kende, da vi begge sad i forhenværende undervisningsminister Ole Vig Jensens såkaldte musiske udvalg. Vores opgave var at styrke musikaliteten i folkeskolen. Jeg tror, at det var Peter, som lærte mig vigtigheden af at lære fra de dygtigste: Mesterlæren. Det var også i mødet med Peter, at det gik op for mig, hvor afgørende det var været i mit liv at samle på faderskikkelser. Min skaklærer Børge Simonsen. Min dansklærer Hans Christensen. Min badmintontræner Henrik Roed Andersen. Ken Vagn Hansen fra tennisklubben. Poul Jensen fra bordtennisklubben i Sakskøbing. Det er alle sammen mennesker, der har set muligheder i mig, troet på mig, men også holdt mig lidt nede, når der var brug for det. Min nysgerrighed var selvfølgelig vakt, da Peters bog ’Mesterlære’ udkom i 2011, og jeg slugte bogen råt, fordi den var velskrevet, underholdende, men også tidløs. Det citat, hvis betydning jeg aldrig glemmer, lyder cirka sådan her: ”Når du har fat i en idé, som rummer en stor grad af sandhed og godhed, og du ønsker at realisere den, men har svært ved at finde vej, så vil du opleve at idéens simple skønhed befrugter processen.” Den bog har lært mig, at de smukkeste og mest generøse projekter rummer en x-faktor, der ikke så sjældent vejer tungere end regnearkets dystre prognoser. Havde jeg stolet på mine økonomifolk og deres excel-ark, var jeg aldrig gået i gang med Noma eller i Bolivia (hvor Claus Meyer i 2012 åbnede en restaurant drevet som en kokkeskole for underprivilegerede unge, red.). De sagde, at begge projekter ville være det glade vanvid rent finansielt.”
Peter Bastian (1943-2017) var en dansk musiker, uddannet inden for klassisk fagot – og i øvrigt også teoretisk fysik. Fik i 1998 Rosenkjærprisen for sin formidling af musik i radio og tv. ’Mesterlære’ er en blanding mellem erindringer og samfundskritik.

5

I bad med Picasso

Anbefalet af Lene Tanggaard

I bad med Picasso
Forfatter: Lene Tanggaard og Christian Stadil
Faglitteratur, Gyldendal, 2012
Bogen, der er oversat til blandt andet kinesisk, japansk og engelsk, handler om, hvordan man fremmer kreativitet og bedst muligt fører sine idéer ud at livet.

6

Rend mig i traditionerne

Anbefalet af Nikolaj Hübbe

Rend mig i traditionerne
Forfatter: Leif Panduro
Skønlitteratur, Gyldendal, 1958
”Bogen har det der opgør: Jeg vil ikke gøre som den forrige, jeg vil ikke være, tænke eller have samme værdisyn, jeg vil have et nyt verdenssyn, jeg vil se verden gennem mine egne øjne, opleve selv og danne min egen verden ud fra mit eget blik. Det er er arketypisk træk i alle mennesker at gøre op med dem eller det, der kom før. Tag bare en af mine forgængere Flemming Flindt (balletmester 1966-78, red.), der var træt af ’Svanesøen’ og ’Sylfiden’ og hvidt tyl og strutskørter, som derfor gik en anden vej – tydeligst eksemplificeret i ’Dødens Triumf,’ der blev uropført af Den Kongelige Ballet, først som tv-udsendelse i 1971, siden som forestilling i 1972. Her klædte Flemming Flindt balletdanserne af, til de var nøgne på scenen, der var beatmusik og seksuel frigørelse. Flemming gjorde det, at han satte spotlight på det, der var lige nu og her. Af nogle blev det fantastisk modtaget, andre opponerede. Men sådan er det, når man som kunstner stikker næsen frem. Mit største brud – og der er sikkert en masse kritikere, der vil mene, at jeg har slagtet traditionen – har nok været at tage de her gamle Bournonville-balletter og forsøge at bringe dem ind i dette århundrede. Der er tale om gamle, romantiske genrebilleder fra midten af 1800-tallet, hvor jeg har forsøgt at bringe en mere moderne tankegang til bordet for at få det til at leve, så det ikke bliver så musealt. ’Et Folkesagn’ foregår oprindeligt i renæssancen, og som Bournonville skrev balletten, har den unge heltinde i anden akt en scene, hvor hun nede fra underverdenen i en drøm ser et kors, hvormed hun bliver klar over kristendommen og får lyst til at søge op mod jorden. I den version, jeg lavede, ser hun i sin drøm en ung mand. I stedet for en religiøs vækkelse har jeg gjort det til en seksuel vækkelse: Den unge pige er pludselig kønsmoden, hun vil op på jorden, fordi hun vil op at leve. Og det er jo en meget stor ændring. Og der var da også mange toldere og farisæer, der kom og slog mig i hovedet bagefter, både med Bibelen og Bournonvilles skrifter, men jeg syntes, at min tolkning var plausibel.”

7

Pippi Langstrømpe

Anbefalet af Margrethe Vestager

Pippi Langstrømpe
Forfatter: Astrid Lindgren
Skønlitteratur, Skandinavisk Bogforlag, 1946
Originaltitel: ’Pippi Långstrump’, 1945
Pippi er verdens stærkeste pige, der bor i et hus alene med sin abe og sin hest, og så hæfter Margrethe Vestager sig ved, at Pippi er ”meget generøs, øser ud af sin styrke og har tillid til andre mennesker.” Har man meget styrke, har man også et stort ansvar, mener Vestager. ”Selv om Pippi har alt og kan leve, som hun vil, har hun valgt at leve på en meget ukonventionel måde. Men også på en måde, der gør, at hun spiller en rolle i forhold til alle typer af mennesker – til børn, til sine venner, til voksne og til autoriteter,” siger den danske leder, der også holder af den ikoniske svenske figur, fordi hun ikke er bange for konflikter.

8

Døde poeters klub

Anbefalet af Nikolaj Hübbe

Døde poeters klub
Forfatter: Peter Weir
Film, 1989
Den dag i dag får Nikolaj Hübbe stadig kuldegysninger, når han tænker på læreren John Keating, spillet af Robin Williams, der kommer til en amerikansk drengeskole i 1950’errne, en skole, hvor grundpillerne er tradition, ære, disciplin og dygtighed. Keating ønsker at gøre eleverne til hele mennesker og ikke bare ”terpede produkter af støvet og gold undervisning”, som Hübbe formulerer det. Med sin tilgang til eleverne tænder læreren en glød i drengene, som efterhånden næres af håb, selvværd og drømme om kærlighed og karriere. ”Han opildner til et kald,” siger Hübbe.

At være på bar bund... Fandme et godt sted at være - Hella Joof

Herunder fremgår udvalgte værker om personlig udvikling

9

Ved du, hvem du er?

Anbefalet af Andreas von der Heide

0x500 (3)
Forfatter: Arne Nielsson, Anne Hermansen, Hanne Houbak
Faglitteratur, People´s Press, 2014
For mange år siden så Andreas von der Heide tv-serien ’Billions’, hvor en kvindelig coach får virksomhedens ambitiøse unge mænd til at gøre deres ypperste. Chefen ser hende som et af de vigtigste elementer i firmaet overhovedet. Serien ansporerede den danske chef for Les Deux til at gøre noget af det samme, nemlig at tage fat i den danske virksomhedscoach og tidligere eliteroer Arne Nielsson. Han er ti gange verdensmester i roning og havde sin største succes-rate i en to’er-kano, ”så Arne har en forståelse for, hvad det koster at komme helt til tops både som individ og teamplayer,” siger Andreas von der Heide. Arne Nielsson lærte han at kende, da han nogle år forinden havde nogle personlige udfordringer og gerne ville udvikle sig selv, både som leder, men også mere generelt. Det vil sige, at coachen kender chefen for Les Deux ”indgående,” hvorfor det lå lige for at hyre ham til at hjælpe i virksomheden med nogle af de problemer, den stod over for. ”Arne fik os knyttet tættere sammen som team, vi fik snakket om vores forskelligheder og udfordringer, og hvornår vi spillede hinanden gode. I dag sidder Arne på kryds og tværs af vores forskellige afdelinger og arbejder både med det der går godt, og det der går skidt. Han er rigtigt god til at fange de dynamikker, der er på godt og ondt. Vi skal turde at fejle og at tage fat i problemstillingerne. Meget af vores vækst og succes ligger i at få taget diskussionerne og konfrontationerne, og der går Arne ind og skaber et forum, hvor man kan være ærlig og sige, hvad man mener, og de misforståelser, der måtte ske, rydder han op i.” ’Ved du, hvem du er?’ er en bog, skrevet af blandt andre Arne Nielsson, der kan lære dig om forskellige typer af mennesker og hvem af dem, du passer sammen med, og som gør dig til den bedste udgave af dig selv.

10

Det hele handler ikke om dig

Anbefalet af Christian Puglisi

Det hele handler ikke om dig
Forfatter: Niels Overgaard
Faglitteratur, People’s Press, 2020
På en tur til Jylland tur/retur hørte Christian Puglisi denne bog som lydbog med sin kæreste. "Jeg tabte nærmest kæben, da jeg var enig i nærmest 95% af bogens pointer. Det var som en soulmate, man ikke vidste, at man manglede. Den introducerede mig for stoicismen, som jeg ikke har kunne slippe siden," siger han.

11

10% Happier

Anbefalet af Christian Stadil

10-happier
Forfatter: Dan Harris
Biografi, Dey Street Books, 2014
Efter at have fået et angstanfald på nationalt tv stod det klart for Dan Harris, vært på programmerne Nightline og Good Morning America, at han måtte foretage nogle ændringer i sit liv. ’10% Happier’ er hans overraskende, virkeligt veloplagte og til at begynde med meget skeptiske rejse ind i meditationens verden. Ifølge Christian Stadil ”meget inspirerende læsning.”

12

Papmaché-reglen - og andre glimrende leveregler fra livets lovsamling

Anbefalet af Hella Joof

Papmaché-reglen
Forfatter: Hella Joof
Selvhjælpslitteratur, Gyldendal, 2016
Bogen handler om, hvordan livet er, og hvilke regler der gælder. Og om, hvad man skal gøre for at blive glad og lykkelig, og hvad man endelig ikke skal gøre. Men som Hella Joof siger, kommer man nok til at gøre det alligevel, og så er der heldigvis en regel, der træder i kraft. I sidste ende, er der én hovedregel, som overtrumfer alle de andre: ”Livet er et mirakel, og vi er her for at være glade og elske hinanden.”

13

Troldmanden

Anbefalet af Christian Stadil

Troldmanden
Forfatter: John Fowles
Roman, Gyldendal, 1985
Originaltitel: ’The Magus’, 1965, revideret af forfatteren i 1977
Det er historien om en ung mands rejse mod at forstå sig selv. Briten Nicholas rejser til en lille græsk ø for at undervise og møder her en rig, excentrisk mand og bliver fanget i et spil, der efterlader både ham selv og læseren rundt på gulvet. En dannelsesroman, der gør både hovedpersonen og dem, der læser om ham, klogere på livet.