Grib eventyret

Ked dig til revolutionerende resultater

Da Eske Willerslev i slutningen af 2022 kunne offentliggøre, at det internationale forskerteam, han stod i spidsen for, havde udvundet verdens ældste DNA, var det blot det seneste af flere banebrydende resultater, den danske professor i geogenetik og DNA-forsker ved Københavns Universitet lagde navn til. Men hvordan kommer han på sporet af den forskning, der blandt andet tager os to millioner år tilbage i tiden, da, ved vi nu, elefantlignende mastodonter begav sig rundt i grønne skove i Kap København i Nordgrønland?

Det kræver selvsagt hårdt arbejde, disciplin, vedholdenhed og stor, stor faglighed – men også evnen til at kunne kede sig så ekstremt en gang imellem, at hjernen bare begynder at løbe. Det er den noget overraskende arbejdsmetode, Eske Willerslev præsenterer i kapitel 3, der handler om netop idéudvikling, i sin Mesterlære, og som han mindst lige så overraskende har perfektioneret ved at se TV-shop og gå til virkelig kedelige videnskabelige foredrag.

I sin Pensumliste anbefaler den danske topforsker, der er medlem af The National Academy of Sciences, som blandt andet rådgiver den amerikanske præsident, ikke blot den fag- og skønlitteratur, der har inspireret ham i sit virke, men også den tv-kanal, der blev lanceret i 1989 for at falbyde mere eller mindre obskure produkter, man ikke tidligere havde anet hverken eksistensen eller nødvendigheden af.

Eske Willerslev fortæller blandt andet i sin anbefaling:  

TV Shop har lært mig, at ved at beskæftige mig med ting, som jeg synes er ufatteligt kedelige, sker der noget i min hjerne. Jeg får simpelthen idéer. En af de reklamer, jeg holdt af, var den der alcaphone, som var sådan en holder, så man kunne have sin mobiltelefon siddende som en politimand i civil eller en gangster i 30’erne: i et bælte under den ene armhule. Når jeg lå på sofaen og så det her fuldstændigt åndssvage, ligegyldige og tåbelige tv, skete der det, at min hjerne begyndte at drifte. Mine tanker begyndte at stikke af, at drømme simpelthen, og de ord, jeg hørte i TV Shop, gik ind og guidede mine tanker, som så blev til idéer. Den der alcaphone-reklame var helt klart med til at aktivere mine tanker, da vi skulle lave nogle af de første native american studies om de oprindelige folk i Amerika, fordi jeg begyndte at associere. Når jeg så alcaphone, tænkte jeg USA, Chicago, skydere, cowboydere, western og indianere, og så er vi der næsten.

ew