RENE_RECHTMAN_Kapitel8

René Rechtman

Den revolutionære iværksætter

Om at tænke stort – og bygge globalt

På bare 3,5 år forvandlede René Rechtman en idé til en virksomhed, som han solgte for intet mindre 19 mia. kroner. Rechtman har fra start af haft fokus, disciplin og formål for øje. De er alle tre nøgleord i denne Mesterlære, hvor han giver dig et indblik i, hvad der skal til for at skabe en stor og succesfuld virksomhed.

Få adgang til René Rechtmans Mesterlære

+ et evigt voksende bibliotek af læremestre

Få første måned for

49,-

  • Efterfølgende 99 kr. per måned

  • Fri adgang til alt indhold

  • Ingen binding

  • Nye læremestre hver måned

  • NYHED: Fri adgang til +100 e- og lyd-bøger

Pensum

NYHED

Som en del af dit Mesterlære-medlemskab kan du nu gå på opdagelse i alle vores læremestres helt personligt kuraterede litteraturlister.

Læs pensum
RENE_RECHTMAN_Kapitel11

Rene Rechtmans pensumliste

No Rules Rules

No Rules Rules – Netflix and the Culture of Reinvention

Reed Hastings
”Jeg kan nikke genkendende til mange af de ting, som Reed Hastings fortæller om, når han beskriver kulturen på Netflix. Og det er først og fremmest betydningen af at give sine medarbejdere frihed under ansvar. De ansatte får en masse ansvar smidt lige i hovedet, og så skal de bare løbe med det og tage de risici, der skal tages, og hvis de fejler, er det okay, så længe det ikke sker igen og igen. Kulturen på Netflix er nok mere kontant end den, jeg har skabt på Moonbug, men vi har det til fælles, at vi ikke er tilhængere af at detailstyre vores ansatte. Jeg vil gerne have ansatte, som er skidedygtige og selvstændige, og som er entreprenører i deres dna. Og jeg tror, at den kultur, der skal til for, at den slags mennesker trives og kan performe, har masser af frihed og masser af ansvar. Når jeg ansætter, fortæller jeg, hvilken retning vi skal gå, og så forventer jeg, at folk løber med bolden i den retning. Så hurtigt som muligt og så godt som muligt. Og så blander jeg mig ikke i, hvad tid de går hjem, eller hvornår de holder ferie. Hvis folk vil holdes i hånden, skal de ikke arbejde her. Når man som jeg ofte kun er omgivet af bankers med begrænset ledelseserfaring, kan man godt føle sig ret alene med ens tanker om for eksempel ledelse, og så er det nødvendigt selv at opsøge inspiration udefra. Da jeg læste om Reed Hastings ledelsesprincipper, bekræftede det mig i, at jeg arbejdede i nogle retninger, Netflix også havde haft held med. Omvendt kan inspirationen også bestå i, at jeg læser om nogle, der gør tingene på en helt anden måde, som jeg slet ikke kan se for mig i vores virksomhed, hvilket gør, at jeg bliver bekræftet i det, vi gør, er det rigtige.”
Shoe dog

Shoe Dog: En selvbiografi om manden bag Nike

Phil Knight
”Det er en fantastisk historie om manden, der har bygget Nike. Jeg er især inspireret af den resilience, Phil Knight har, som er en meget vigtig egenskab, hvis du vil opnå noget stort her i livet. I opbygningen af Nike møder han enormt stor modstand: Han mangler altid penge, hans samarbejdspartnere går bag om ryggen på ham, han har evige problemer med leverandører, bliver sagsøgt og snigløbet af konkurrenter, men han bliver ved – og ved og ved – indtil det lykkes ham at bygge, hvad der i dag er det nok mest succesrige sportsbrand i verden. Hvis man bliver slået ud af modgang, kan man heller ikke sidde i et job som mit. Der er jo konflikter hver eneste dag, der er konstant ting, der ikke går, som jeg ville ønske. Det kan være en partner, der pludselig vil udskyde den aftale, vi har lavet om en stor filmproduktion. Og på det tidspunkt har vi allerede ansat det team, der skal lave den, og vi har allerede budgetter, der skal overholdes. Som leder må jeg jo hurtigt finde en løsning, så udfordringen ikke bliver til en mindre krise, som vokser sig til en større krise. Første skridt er at etablere en kultur, hvor den slags problemstillinger accelereres op til mig. Jeg vil så hurtigst muligt sætte mig ind i tingene og involvere i dette tilfælde samarbejdspartnerens CEO for at finde en hurtig løsning, som er fordelagtig for begge parter. Det kunne handle om at reducere budgettet, og produktionen stadig bliver igangsat. Krisen bliver afværget, fordi man ikke tager et nej for et nej. Helt grundlæggende set tror jeg, at det at være modstandsdygtig, er den værdi, man kommer længst med i livet generelt. Alle andre værdier er fantastiske, og man er stolt, hvis ens børn besidder dem, men er du modstandsdygtig og robust, kommer du langt. Så lader du dig ikke slå ud af modgang, ubehagelige mennesker eller dumme ting, men du ved, at du kan klare det, og at der altid er en løsning, og sådan er jeg bare helt fundamentalt.”
Lioness

Lioness – Golda Meir and the Nation of Israel

Francine Klagsbrun
”At kunne tage beslutninger er en meget vigtig egenskab som leder, og det kunne Golda Meïr (en af staten Israels grundlæggere i 1948 samt premierminister 1969-1974, red.). Hun var en kvinde med en stærk tro og nogle stærke værdier, og hendes job indebar selvsagt en masse beslutninger. Mange af dem, hun tog, var upopulære, men hun var nødt til at tage dem, fordi hun mente, at det var det bedste at gøre. Og det kostede hende politiske forbindelser, venskaber, kærlighed, relationer med hendes børn osv. osv. Og der er jo ikke nogen af os, der sidder i forretningsverdenen, som har lige så store beslutninger at skulle tage som en statsleder, der sender unge mennesker i krig. Det er naivt at tro, at man er så vigtig. Men ikke desto mindre er det meget vigtigt, at man i mit job – og at dem, jeg ansætter – kan træffe en beslutning. Det er der for mange mennesker, der ikke kan. 80 procent af min dag består af kommunikation: Jeg snakker måske med min CFO om nogle tal, så snakker jeg med en af vores GM’s (general managers for de respektive brands, red.) om en idé, så taler jeg med Netflix om et potentielt tiltag, med Dreamworks om en film, som måske skal laves osv. Når jeg har snakket med folk, skal jeg se på, hvilke tal og øvrige fakta der bakker projekterne op, og så skal jeg tage en masse beslutninger. Det er ikke ensbetydende med, at jeg altid ved, hvad der er det rigtige at gøre. Jeg er da selv i tvivl hele tiden. Hvis du ikke er i tvivl og ikke opsøger andre mennesker i beslutningsprocessen og undersøger al tilgængelige data, så gør du ikke dit arbejde godt nok. Generelt vil jeg sige, at der altid i vores organisation findes folk med større detailviden, end jeg har, og jeg vil naturligvis inddrage dem. Jeg spørger andre, der ved mere end mig, til råds. Før vi investerer store beløb i indhold, vil jeg gerne have en analyse, der viser, hvornår vi tjener de her penge hjem igen, hvem der kommer til at se det her indhold i hvilke lande hvornår, og så kommer du tilbage med data på det, og så kan jeg tage en beslutning baseret på fakta.”

Mest populære indenfor iværksætteri

Hvad er en Mesterlære?

Hvordan får jeg adgang til en mesterlære?

Hvor lang er en mesterlære?

Hvornår kommer der nye læremestre?