Claus Meyer forklarer

Claus Meyer

Ud af ruinerne opstod en folkebevægelse

Om at identificere og forløse potentialer

Claus Meyer indkredser de metoder og værdier, som gjorde en simpel idé om at give Danmark en rigere madkultur til en folkebevægelse. Og som endte med at gøre det nordiske køkken til det bedste i verden. Den i dag 59-årige kok og iværksætter vil lære dig at identificere og forløse potentialer omkring dig, og hvordan du driver en bevægelse med fyrtårnsprojekter til at inspirere andre til at følge i samme vej, akkurat som Noma var det for det Det Nordiske Køkken.

Få adgang til Claus Meyers Mesterlære

+ et evigt voksende bibliotek af læremestre

Få første måned for

49,-

  • Efterfølgende 99 kr. per måned

  • Fri adgang til alt indhold

  • Ingen binding

  • Nye læremestre hver måned

  • NYHED: Fri adgang til +100 e- og lyd-bøger

Pensum

NYHED

Som en del af dit Mesterlære-medlemskab kan du nu gå på opdagelse i alle vores læremestres helt personligt kuraterede litteraturlister.

Læs pensum
Clause Meyer forklarer

Claus Meyers pensumliste

The guardian

Make Yourselves at Home: The Meaning of Hospitality in a Divided World

Priya Basil
“I 2015 fusionerede Meyers med Løgismose, samtidig overgik to tredjedele af ejerskabet til en britisk-svensk kapitalfond. Kort efter tog jeg til New York med min familie, men det, at jeg som grundlægger var væk samt de nye ejeres ikke urimelige interesse i at udvikle virksomhedens kommercielle potentiale, skabte over tid en vis uklarhed om, hvad Meyers egentlig gik ud på. I 2019 var jeg tilbage, og jeg blev betroet ansvaret for at formulere virksomhedens formål. Undervejs i den proces mødte jeg tilfældigvis Muhammad Alis datter, Khaliah Ali, i New York, og jeg er kæmpe fan af hendes far. Hun fortalte mig, at det vigtigste, hun havde lært af ham, var: Hvis du har mere, end du har brug for, så byg et længere bord, ikke en højere mur. Kort tid efter stødte jeg på denne fremragende artikel af den britiske forfatter og politiske aktivist Priya Basil i The Guardian. Hun skriver, at den måde, vi laver mad til og spiser med andre på, er en af de mest håndgribelige måder i hverdagen at måle generøsitet på. Det var muligvis et udtryk for min egen spirituelle umodenhed, men jeg havde aldrig før tænkt på gavmildhed som menneskehedens, som vores civilisations, adelsmærke, så den artikel blev definerende for mit arbejde med at formulere selve formålet med Meyers: at arbejde med en verden, hvor alle, ultimativt, er ”inviteret med til bords.” I Meyers har vi spurgt os selv: Hvad er det smukkeste og stærkest mulige værtskab, vi som virksomhed kan påtage os i verden? Og det har fået os til at formulere den måske mest ambitiøse bæredygtighedsstrategi for nogen food service operator-virksomhed af betydning i Europa.“
Døde poeters klub

Døde poeters klub

Peter Weir
”I mine teenageår havde jeg nærmest ingen kontakt til mine forældre. Det var helt sikkert på mange måder dysfunktionelt, men det lærte mig også på den hårde måde at se muligheder i verden, at tage initiativ og at skille mig ud. Da jeg i starten af mine tyvere boede i Frankrig, begyndte jeg at interessere mig for poesi, som udover de sproglige sansninger jo også var et spørgsmål om at styrke sine mulighed for at score opad. Det sindssyge ved ’Døde poeters klub’, var, at den bandt nogle af mine vigtigste livserfaringer sammen, men ikke nok med det, filmen bragte mig også på sporet af civilisationskritik, der kom til at blive den centrale drivkraft i mit professionelle liv. Filmen angriber idéen om at følge fornuften frem for sine følelser for at opnå status, magt og penge. Den angriber vores frygt for at skille os ud, fraværet af musikalitet i uddannelsessystemet og en manglende anerkendelse af de kvaliteter ved livet, der ikke kan måles og vejes. I filmen lærer John Keating sine elever på den strenge kostskole betydningen af carpe diem, at gribe dagen, fordi man bliver ulykkelig, siger han, hvis man ikke følger sit hjerte og sin mavefornemmelse. Da jeg kom ud af biografen med min ven Søren Sylvest, gik vi – direkte ansporet af citatet carpe diem – ud og købte det nødlidende aerobic-institut vi var medlemmer af, Body Factory. Det var ikke nogen god idé, men jeg var blevet tændt, jeg forfinede min bullshitdetektor en anelse, og jeg blev senere belønnet igen og igen for at ”gribe dagen” – for eksempel med Noma og projekter som Melting Pot og mit fængelsprojekt.”
Mesterlære

Mesterlære - En livsfortælling

Peter Bastian
”Jeg lærte Peter Bastian at kende, da vi begge sad i forhenværende undervisningsminister Ole Vig Jensens såkaldte musiske udvalg. Vores opgave var at styrke musikaliteten i folkeskolen. Jeg tror, at det var Peter, som lærte mig vigtigheden af at lære fra de dygtigste: Mesterlæren. Det var også i mødet med Peter, at det gik op for mig, hvor afgørende det var været i mit liv at samle på faderskikkelser. Min skaklærer Børge Simonsen. Min dansklærer Hans Christensen. Min badmintontræner Henrik Roed Andersen. Ken Vagn Hansen fra tennisklubben. Poul Jensen fra bordtennisklubben i Sakskøbing. Det er alle sammen mennesker, der har set muligheder i mig, troet på mig, men også holdt mig lidt nede, når der var brug for det. Min nysgerrighed var selvfølgelig vakt, da Peters bog ’Mesterlære’ udkom i 2011, og jeg slugte bogen råt, fordi den var velskrevet, underholdende, men også tidløs. Det citat, hvis betydning jeg aldrig glemmer, lyder cirka sådan her: ”Når du har fat i en idé, som rummer en stor grad af sandhed og godhed, og du ønsker at realisere den, men har svært ved at finde vej, så vil du opleve at idéens simple skønhed befrugter processen.” Den bog har lært mig, at de smukkeste og mest generøse projekter rummer en x-faktor, der ikke så sjældent vejer tungere end regnearkets dystre prognoser. Havde jeg stolet på mine økonomifolk og deres excel-ark, var jeg aldrig gået i gang med Noma eller i Bolivia (hvor Claus Meyer i 2012 åbnede en restaurant drevet som en kokkeskole for underprivilegerede unge, red.). De sagde, at begge projekter ville være det glade vanvid rent finansielt.”

Mest populære indenfor ledelse

Hvad er en Mesterlære?

Hvordan får jeg adgang til en mesterlære?

Hvor lang er en mesterlære?

Hvornår kommer der nye læremestre?